Koliko dugo koristite jednu gumu? I kako znate njenu starost?

 Koliko dugo koristite jednu gumu? I kako znate njenu starost?

Koliko dugo koristite jednu gumu?

Metalne hrđe, ona postaje tvrda i blatnjava, ljudi dobivaju bore i sijede kose - proces starenja tih stvari privlači oko. Ali kako prepoznajete starost gume? Koliko godina gume mogu biti upotrebljive?

DOT obilježavanje

Svi podaci potrebni za određivanje starosti mogu se naći na samoj na gumi. Takozvana DOT oznaka (Odjel za transport - ova oznaka američkog Ministarstva prometa uspostavila se u cijelom svijetu) može se naći na boku svake gume automobila od 2000. godine. DOT broj se sastoji od četiri znamenke i uokviren je tankom linijom. Prve dvije znamenke označavaju tjedan proizvodnje; treća i četvrta znamenka označavaju godinu proizvodnje.

Primjeri

Ako je DOT broj 1911, guma je proizvedena u 19. tjednu 2011. godine, dakle negdje između 16. i 22. svibnja 2011. Ako je DOT broj 0905, ova guma potječe iz 2005., od kraja veljače ili početka ožujka. Ova bi imala više od jedanaest godina. Gume proizvedene prije 2000. godine označene su s tri znaka i posebnim simbolom. Prve dvije brojke ovdje predstavljaju tjedan proizvodnje, isto kao u četveroznamenkastom broju, a treća znamenka označava posljednji broj proizvodne godine. Trodjelni broj bez simbola može se naći na gumama proizvedenim 1980-ih. Ipak, nitko nikada ne bi koristio te gume, čak i ako su još uvijek neiskorištene. To je zato što gume ne postaju bolje s godinama kao šunka ili vino, na primjer. Umjesto toga, guma postaje lomljiva, stisak nije toliko snažan.

Znakovi starenja

Osim samo datuma na njima, gume imaju različite načine starenja kao posljedica njihova korištenja ili čak ne koristeći ih uopće. Naravno, dvogodišnje gume koje su se okretale na stotine tisuća kilometara daju dojam mnogo starijih od petogodišnjih guma na automobilu umirovljenika koji vozi tjedno na kavu. Vremenski uvjeti, sunčeva svjetlost i ozon kao i mehanički stres ostavljaju trag na gumama. Neodgovarajuće navlake također pridonose procesu starenja, ali s različitim intenzitetom.

Pravni propisi

Svatko tko se odluči na kupnju upotrijebljene gume treba razumjeti koliko je istrošena odabrana guma. A ovo znanje također pomaže pri odlučivanju kada zamijeniti gume na vašem automobilu. Postoji zakonski zahtjev sa koliko starim gumama je dopušteno voziti samo za kampere, prikolice i vagone s ograničenjem brzine od 100 km / h. ADAC ili njemački trgovac guma i Vulcanization Trade Association (BRV) preporučuje promjenu osobnih automobila najkasnije nakon deset godina korištenja, ali po mogućnosti nakon šest godina. No ograničenje se obično postiže puno ranije čak i uz srednju količinu vožnje. Opet, postoji nekoliko zakonskih propisa, kao što je propisana minimalna dubina profila od 1,6 milimetara – što je prenisko prema ADAC-u i drugim organizacijama. Stoga možemo vidjeti da nije dovoljno poznavati sve zakonske zahtjeve. Pri procjeni guma trebat će vam i malo zdravog razuma.

Dakle, što trebam imati na umu?

Pogled na oznaku DOT neće štetiti. Dakle, prije svega, otkrivamo teorijski životni vijek gume. Sada je još uvijek potrebno provjeriti njeno opće stanje. Je li dubina profila gume još dovoljna? Ljetne gume trebale bi imati više od tri milimetra, a četiri su milimetara dovoljna za zimske gume. Budući da različite gume reagiraju različito, najbolje ih je mjeriti nekoliko puta i na različitim mjestima. Postoje li vidljivi zarezi ili posjekotine? Što je s malim pukotinama? Ako je guma montirana na naplatak kotača: Postoje li tragovi hrđe ili oštećenja? Gotovo nema načina za procjenu uvjeta skladištenja guma. Na kraju, vlasnik / prodavatelj može pružiti potrebne informacije.

Pretplatite se na naše obavijesti

Odgovor na: {{replyComment.author}}
Sva polja su obavezna
Komentar je uspješno poslan

prema gore