Registrirane gume u licenci vozila

Registrirane gume u licenci vozila

Informacije u dokumentima vozila

Vozačka dozvola - od listopada 2005. koja se ispravno spominje kao dio I potvrde o registraciji vozila - sadrži naznaku guma odobrenih za određeno vozilo. Detaljne informacije o veličinama guma mogu se naći u člancima 15.1, 15.2 i 15.3. - Informacija označava svaku osovinu. Promjene u pogledu guma također su navedene u članku 22. Postoji više veličina za odabir u licencama starijih vozila. Još uvijek možete koristiti te papire. Međutim, specifikacija jedne veličine guma u novim certifikatima za registraciju vozila ne znači da je dopuštena samo ta određena guma.

Pronađite više dopuštenih guma

Ostale dopuštene veličine mogu se naći u EEC ili EC certifikatu, također poznatom kao CoC papir (Certificate of Conformity). Od 2005, proizvođači automobila moraju predati taj unos pri prodaji novog automobila. Sadrži razne tehničke podatke o vozilu, uključujući članke 32 i 50 s podacima o svim odobrenim veličinama guma. Ako nemate ili izgubite svoj CoC papir, možete ga zatražiti od proizvođača automobila uz naknadu. Mnogi proizvođači također su stavili odgovarajuće baze podataka s funkcijom pretraživanja online. Ako se guma ne spominje u certifikatu za registraciju vozila, ali se može naći u CoC papirima, može se montirati bez razmišljanja dvaput. Kao dokaz za policiju, a posebno Udrugu za tehničku inspekciju, kopija CoC papira bi uvijek trebala biti pri ruci. Veličina gume se također može spomenuti u I. dijelu potvrde o registraciji vozila i nakon toga je nepotrebno nositi CoC papir. Dodatak, međutim, nije obavezan.

Pojedinačno izvješće ili individualno odobrenje

Ako se gume ne spominju u certifikatu o registraciji vozila ili u dokumentima CoC, stručnjak mora pripremiti mišljenje o cestovnoj vrijednosti gume. Takva "iznimna izjava o činjenicama" navedena u Dijelu I., članka 22. potvrde o registraciji vozila, uvijek je obračunata. Stručnjak provjerava prikladnost gume - to zahtijeva od proizvođača guma da dostavi certifikat. Ako je sve u redu, stručnjak će izdati izvješće koje se obično naziva općom operativnom dozvolom. Promjena će se potom upisati u Dijelu I, članka 22. potvrde o registraciji vozila, kao ABE predložak i stoga je službena.

Vožnja s neovlaštenim gumama

Vožnja s neovlaštenim gumama, naravno, nije dopuštena i također može biti vrlo skupa. Ako samo jedan dio automobila nije službeno odobren - čak i ako je to samo guma - odobrenje za cijelo vozilo odmah se otkazuje. Ne možete voziti bez operativne dozvole - policija to može osigurati. Pod takvim okolnostima možete također izgubiti i osiguranje.

Pretplatite se na naše obavijesti

Odgovor na: {{replyComment.author}}
Sva polja su obavezna
Komentar je uspješno poslan

prema gore