Pitanje o boji: Aluminij ili čelik?

 Pitanje o boji: Aluminij ili čelik?

Težina

Bez okolišanja.Težina se obično smatra plus bodom kada govorimo o aluminijskim kotačima. Izjave "Aluminijski naplatci su lakši od čeličnih naplataka i time poboljšavaju performanse vožnje", međutim, danas su beznačajne. Naravno, glavna komponenta aluminija je lagani metal, i stoga nije teška kao čelik koji se sastoji uglavnom od željeza. Međutim, debljina stijenki modernih čeličnih naplataka postala je tako niska zbog napretka u tehnologiji da je razlika u težini jedva vidljiva. Konkretno, kada je uredan aluminijski naplatak u kombinaciji s velikom ili širokom gumom, problem težine je nevažeći. Naravno, postoje iznimke: Vrlo, vrlo skupi aluminijski naplatci s magnezijskim dijelom (magnezijevim naplatcima) i ugljikovim naplatcima od ugljičnih vlakana su iznimno lagani, ali jednostavno preskupi za privatnu upotrebu. Uglavnom se koriste u motorsportu.

Daljnji kriteriji odlučivanja

Stabilnost

Čelični remen od valjanog čelika je standardna oprema, posebno za male automobile. Čelični naplatci često dolaze u dva dijela i sastoje se od samog naplatka i kotača ili ključa za kotače. Dijelovi su zavareni zajedno, tako da toplina i stres ne mogu uzrokovati štetu na šavovima. Aluminijski naplatci često se izlijevaju u komad, a zatim se farbaju. Ako se naplatak sastoji od dva dijela (obodni prsten i podnožje), oni su zavijeni zajedno. Dodaju se i drugi metali na naplatak, na primjer, željezo, kako bi se povećala stabilnost onima koji smatraju da je aluminij premekan. Aluminijska vozila je ispravno nazvati aluminijskim legurama.

Robusnost

Svakome tko se često vozi na neravnim cestama dobro je savjetovati upotrebu čeličnih naplataka. Ovaj materijal je puno jači od lakog metala. Sol na cesti oštećuje naplatke samo vizualno, struktura čelika ostaje nepromijenjena. Ako je naplatak oštro udaren preko rubnika, obično ga se relativno lako popravlja. Iako čelični remeni hrđaju, to utječe samo na površinu naplatka i ne utječe na karakteristike vožnje. Hrđa se lako može ukloniti. Aluminijski naplatci su, međutim, mnogo ranjiviji na soli, blato i šljunak na cesti. Jedna stvar, trenutak kada se materijal malo zaglavi, površinske ogrebotine pojavljuju se vrlo brzo na bistrom sloju. Ako bilo koja tekućina uđe u ove ofarbane ogrebotine, naplatak korodira i postaje nestabilan. Duboka rupa može okončati život takvog oštećenog aluminijskog naplatka. Popravljanje aluminijskih kotača je malo komplicirano, ponekad nemoguće. Alternativa za fanove aluminijskih naplataka: Posebni, robusniji zimski aluminijski naplatci dostupni su uz dodatnu naknadu. Međutim, ovi modeli ne mogu se (još) natjecati sa stabilnošću čeličnih kotača u ovom trenutku.

Cijena

Čelični naplatci su jeftiniji od aluminijskih. Ako ne želite napustiti aluminijske kotače i nemate previše novca istodobno, razmislite o korištenim naplatcima. Pri kupnji korištenih aluminijskih kotača, pazite da ne kupite oštećene. Također ćete morati saznati postoje li površinski tragovi ogrebotina. Očekuje se da će se takvi znakovi uporabe pojaviti na korištenim aluminijskim naplatcima; to je sasvim uobičajeno. Njihova odsutnost ukazuje na uljepšavanje, a možda i prikrivanje nedostataka.

Bilo je novo ili rabljeno, aluminij ili čelik: vrijedi usporediti cijene

Izgled

Što se tiče izgleda, aluminijski naplatci uvijek izgledaju bolje. Lakirani, polirani visokim sjajem ili čak brušeni, ponekad s kromiranim dijelovima, aluminijski naplatci su nedvojbeno puno ljepši. Različite opcije boja (srebrna, crna, višebojna, boja automobila) čine da srce vlasnika automobila kuca brže. Aluminijski naplatci mogu nadograditi čak i nezanimljiva obiteljska vozila i osigurati prilagođene automobile s dodatnim ljepotama za oko. Ne tako lijepi čelični naplatci mogu u najboljem slučaju biti ukrašeni raznim plastičnim konstrukcijama.

Zaključak

Izbor između aluminijskih i čeličnih naplataka je osobni izbor. Oba modela imaju svoje prednosti i nedostatke; svaki vozač mora odabrati s obzirom na vlastite prioritete. Jeftin i robustan ili lijep i malo skuplji? Ako želite kombinirati oba, na ljeto možete koristiti lijepe aluminijske naplatke i prebaciti se na otpornije čelične naplatke zimi.

Pretplatite se na naše obavijesti

Odgovor na: {{replyComment.author}}
Sva polja su obavezna
Komentar je uspješno poslan

prema gore